پازوکی :تولیدکنندگان خواستار افزایش قیمت لوازم خانگی هستند/ واردات لوازم خانگی همچنان ممنوع است
واردات لوازم خانگی پیرو محدودیتهای ارزی از سال 1397 ممنوع شد و همچنان ادامه دارد. گرچه رفتهرفته حمایت از تولید بهانه تداوم این سیاست محدودکننده شد، اما آنچه در نهایت طی این ۶ سال اتفاق افتاد، تشدید انحصار بازار لوازم خانگی کشور بود که تقریباً برای مصرفکننده دیگر حق انتخابی نگذاشته است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با این حال اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، معتقد است چنین محدودیتی تا حدودی منجر به رشد سرمایه گذاری و تولید در صنعت لوازم خانگی شده است.ممنوعیت واردات لوازم خانگی حالا وارد ششمین سال خود شده است. این ممنوعیت که با هدف حمایت از تولید داخلی انجام شد، تاثیر چندان مناسبی در بازار، بهویژه رفع نیاز مصرفکنندگان نگذاشته است. چراکه بیشتر کارشناسان معتقدند ممنوعیت واردات لوازم خانگی در این مدت تنها باعث شکلگیری نوعی انحصار در این صنعت شد.
از جمله اینکه در این سالها تولیدکننده داخلی به تنها بازیگر میدان تبدیل شد و حق انتخاب از مصرفکننده ایرانی گرفته شد تا ناگزیر برای رفع نیاز خود ملزم به خرید محصولات داخلی شود.
گرچه بهتازگی زمزمههایی از آزادسازی واردات به گوش میرسد، اما به نظر میرسد تنها برخی از محصولات که در داخل کشور تولید نمیشوند وارد خواهند شد و امید چندانی به آزادسازی واردات انواع لوازم خانگی وجود ندارد.
با این همه، فعالان بازار این ممنوعیت را به فال نیک گرفتهاند و میگویند این موضوع باعث شده است کیفیت محصولات داخلی افزایش پیدا کند.
افزایش سرمایه گذاری پس از ممنوعیت واردات لوازم خانگی
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی، در گفتوگو با تجارتنیوز توضیح داد: ممنوعیت واردات باعث شد تولیدکننده داخلی روی آن دسته از کالاهایی که در داخل کشور تولید نمیشوند سرمایه گذاری کند و خط تولید آنها را راه بیندازد. از طرف دیگر استاندارد ضمانتنامههای محصولات داخلی نیز در پی این موضوع بهروز شده است.
به اذعان او کیفیت کالاهای ایرانی حالا به حدی رسیده که مردم آن را پذیرفتهاند و از آنها استفاده میکنند. همچنین میزان شکایات و نارضایتی از خدمات در اتحادیه، سازمانها و ارگانهای زیرمجموعه تقریباً به زیر یک درصد رسیده است.
این فعال صنفی با تاکید بر اینکه اطلاعی از احتمال آزادسازی واردات ندارد توضیح داد: باید برنامهریزیهایی انجام شود تا تاجری که هنوز سرمایهاش را از کشور خارج نکرده بتواند به صورت هدفمند کالایی را که در داخل کشور تولید نمیشود اما به آن احتیاج است یا تولید آن کالا به مقدار انبوه نرسیده و یا مشکلاتی در تولید وجود دارد به صورت قانونی وارد کند. در این حالت دولت میتواند عوارض آن کالا را بگیرد و مردم هم میتوانند از محصولی استفاده کنند که خدمات پس از فروش دارد.
قیمت لوازم خانگی تغییر میکند؟
پازوکی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت محصولات داخلی افزایش پیدا خواهد کرد یا خیر گفت: وقتی فولاد که تولید داخل بوده افزایش 25 درصدی داشته و دلار برای تولیدکننده از 39 هزار تومان به 42 هزار تومان افزایش پیدا کرده است، به طور حتم تولیدکننده داخلی درصدد افزایش قیمت محصولاتش خواهد بود. حال اینکه با این افزایش موافقت شود یا خیر مشخص نیست.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی در ادامه درباره خدمات پس از فروش شرکتهای داخلی و بهروزرسانی استانداردهایشان توضیح داد: شرکتها برای دریافت ورق و ارز نیمایی باید میزان فروششان را در سامانه ثبت کنند، در نتیجه سریعاً محصول را برای مشتری نصب میکنند. البته از سال 97 که واردات ممنوع شد در کشور کموکاستیهایی وجود داشت اما وضعیت رو به بهبود است. از خرداد سال گذشته شرکتهای داخلی در حال بهروزرسانی استانداردهایشان هستند و حالا شرکتهایی وجود دارند که کالا را پس از یک ماه تعویض میکنند و مبلغ را به مشتری بازمیگردانند.
بر اساس این گزارش ممنوعیت واردات لوازم خانگی طی سالهای اخیر در این بازار انحصار ایجاد کرده است؛ با این همه اما موافقان ممنوعیت واردات لوازم خانگی معتقدند به دلیل تعدد تولیدکنندگان، برچسب انحصاری به بازار لوازم خانگی ایران نمیچسبد. با این حال شرایط برابری برای رقابت با تولیدکنندگان خارجی در بازار کشور فراهم نیست. از طرفی این ممنوعیت سبب شده لوازم خانگی قاچاق که در بیشتر مواقع کیفیت مطلوبی ندارند و تقلبی هستند، راه خود را به بازار کشور پیدا کنند و این موضوع تا به امروز تنها موجب ضرر مصرفکننده شده است.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید